top of page
Пошук

Скільки коштує інтер’єрна зйомка?


Фотограф з камерою у руках


Якщо ви зараз знаходитеся на цій сторінці, значить, ви шукаєте відповідь на питання скільки коштує інтер’єрна зйомка або архітектурна. Або ж фотозйомка взагалі. Найкоротша відповідь — немає однозначної відповіді на це питання. Давайте розглянемо, що впливає на ціну в інтер’єрній фотографії.


Ціна на інтер’єрну фотозйомку залежить від декількох чинників. Ось основні з них:


  1. Місто чи країна, де буде проходити зйомка.

  2. Складність завдання на зйомку.

  3. Кількість екстер’єрних та інтер’єрних фотографій, які ви плануєте отримати на виході.

  4. Складність постобробки фотографій.

  5. Рівень досвіду фотографа.

  6. Тип ліцензії на використання.

  7. Техніка, необхідна для зйомки.


То що і як впливає на ціну фотозйомки інтер’єру? Розглянемо нижче кілька складових.


Техніка


Так саме техніка є базоутворючим фактором ціни на фотозйомку. Камера та різноманітні об’єктиви — основа створення фотографії. “Так він же фотограф, у нього є фотоапарат” – найпоширеніший міф нашого суспільства. Наявність фотоапарату не робить людину фотографом, а його відсутність не вказує на низький рівень спеціаліста. У вас вдома є багато каструль, пательні, блендер, та ви ж не називаєте себе шеф-кухарем. Шеф-кухар, фотограф, водій і т. д. — це професія та володіння набором навичок.


Професійний фотограф вміє користуватися будь-яким фотоапаратом як своїм, так і взятим в аренду. Та кожна техніка (не залежно від форми її власності) має свій ресурс використання, з часом застаріває і потребує оновлення. То звідки взяти кошти на оновлення? Так, вони враховані в кожну фотозйомку фотографа. Усім знайоме слово амортизація обладнання також присутнє і у креативній індустрії.


Цікавий факт. За кордоном при формуванні ціни на інтер’єрну фотозйомку окремим пунктом вказується оренда необхідної техніки. Навіть якщо вся техніка наявна у фотографа, ця частина бюджету йде у фонд амортизації на її оновлення.


Робота фотографа


Як і будь-яка інша, робота фотографа має бути оплачена. Це — та сама зарплата, яку отримує найманий працівник за свою виконану роботу. Для того, щоб зробити найкращі знімки вашому бізнесу, фотограф проходить навчання, відвідує майстер-класи та семінари, знайомиться з роботами кращих авторів в індустрії.


Кількість фото


Кінцева кількість фотографій, яка потрібна замовнику згідно його побажання. Чим більше фотографій, тим більше часу необхідно буде на знімальний процес, а потім відповідно на процес постобробки.


Постобробка


У нашій країні звичним є розуміння, що фотограф віддає готові фотографії. Як і з технікою, раз сфотографував, то і має обробити. А насправді процес обробки фотографії займає час. Цей час на обробку відзнятого матеріалу зазвичай перевищує час на зйомку. В залежності від складності – це в три або чотири рази довше від знімального процесу.


Та трапляються випадки, коли фотограф лише знімає, а процесом графічного редагування займається замовник або інший підрядник (дизайнер, наприклад). В такому випадку ціна на інтер’єрну фотозйомку може бути зменшена. Та такий варіант можливий лише при повному розумінні процесу постобробки або залученні професійного підрядника.


Ліцензія


“Я заплатив за фото — вони мої” – найпоширеніше оманливе ствердження серед замовників. За діючим законодавством авторське право на фото належить фотографу. При замовленні та оплаті фотозйомки замовник отримує право на використання фотографій у власних комерційних цілях.


Якщо ж замовник бажає отримати авторське право на фотографію, необхідно скласти окремий договір купівлі-продажу авторських прав. Такий шлях призводить до здорожчання послуги фотозйомки. На практиці він реалізується рідше та лише в особливих випадках.


Досвід


Це нематеріальна складова вартості фотозйомки. Та її вплив на вартість зрозумілий. Чим більший досвід фотографа — тим вища вартість фотозйомки у нього. А в результаті ви отримуєте знімки вищої якості для просування власного бізнесу.


Додаткові витрати


Якщо зйомка проводиться в іншому місті (від базового проживання фотографа), то до вартості фотозйомки додаються додаткові витрати на транспорт, проживання та харчування фотографа. Поїздка в інше місто — це таке ж відрядження, як і в інших професіях.


Фотографія — це товар. Фотозйомка — це послуга. Разом це бізнес-процес, який аналогічний усім решта бізнесам. Професійний фотограф — це людина, яка вклала час та гроші у власний розвиток, щоб надавати якісну послугу, результатом якої будуть гарні та круті фотографії вашого бізнесу.


141 перегляд0 коментарів
bottom of page