top of page
Пошук

10 порад як створювати інтер’єрні фотографії

Оновлено: 2 бер. 2021 р.


інтер’єр вітальні студії з кухнею

Існує помилкове враження, що інтер’єрна фотографія — це суто технічний напрямок фотографії. Та насправді, як будь-яка фотографія, основа інтер’єрної фотографії — це композиція та сюжет. Для того, щоб відзняти гарну фотографію інтер’єру, можна дотримуючись кількох порад.


1. Нехай композиція керує вашим знімком


Будь-яка фотографія повинна базуватися на загальних правилах композиції. Правило третин передбачає розміщення важливих елементів по умовних лініях, що розділяють кадр на третини. Діагоналі та лінії відповідають за динаміку кадру та передачу об’ємності відтворюваного простору. Ведучі лінії будуть вести погляд глядача. Заповненість кадру елементами та їх взаємодія через форму, розмір та колір. Чим більше композиційних прийомів буде використано, тим кращою буде фінальна фотографія.


2. Не знімайте занадто широко


Помилково можна подумати, що в інтер’єрній фотографії панують ширококутні знімки. Але якщо погортати журнали по дизайну інтер’єру, то насправді це не так. Усі гарні візуальні моменти в просторі повинні виділятися. При зйомці на ширококутний об’єктив з фокусною відстанню 16 мм по окружності кадру виникають спотворення перспективи, що візуально розширює простір, але обманює глядача. Найкраще проводити зйомку на фокусній відстані від 20 мм і більше для повноформатної камери.

Якщо у вас є достатньо місця, рекомендую віддалитися від композиції та використовувати лінзи з довгою фокусною відстанню, такі як 50 мм або 70 мм. Це мінімізує можливі спотворення об’єкта.


3. Створіть глибину


Створення глибини кадру за допомогою елементів стилю та розміщення меблів має велике значення. Фотозйомка передбачає налаштування точки зйомки. Запитайте себе, чи є предмети, які спрямовують ваш погляд з переднього на середній план. Або на задній план.

Необхідно переконатися, що погляд потрапляє на область, яка потребує виділення. Чи не відволікає увагу щось на передньому плані? Наприклад, занадто яскравий колір.

Переконайтеся, що значення діафрагми знаходяться в діапазоні від f8 до f16. Відкриті значення діафрагми рідко використовуються для загальних кадрів і можуть бути використані для знімків деталей.


4. Працюйте в широкому діапазоні


Наявність яскравих та затемнених ділянок при зйомці необхідно урівноважувати при постобробці фотографії. Для цього необхідно зробити від 3 фотографій з різними значеннями експозиції. Світлі кадри необхідні для отримання інформації в темних ділянках фото. Затемнені кадри дають інформацію в світлих частинах знімку. В подальшій роботі за допомогою фоторедакторів створюються HDR кадри, де усі ділянки рівномірно експоновані.

5. Нехай буде світло


Освітлення простору для зйомки залежить від особистих уподобань. Останні тенденції в інтер’єрній фотографії говорять про використання тільки природного освітлення. Штучне освітлення використовується для приміщень, куди не попадає сонячне світло. Світло має велику роль в передачі настрою фотографії. За допомогою штучних джерел світла можна отримати тіні та акценти, що не можливо за природного освітлення.

Різні світлові схеми створюють різний настрій одного і того ж простору. Яскраво освітлена вдень вітальня може мати затишний вигляд у вечірній час.


6. Позбавтеся від будь-якої метушні


Це може здатися очевидним, але усунення безладу є абсолютно необхідним. Ми хочемо побачити цей чудовий мармур, стільницю з фактурного дерева, глянцеву плитку на підлозі. Як фотограф інтер’єру, це частина вашої роботи – розповісти клієнту, як підготувати простір для фотографій. Передайте значення чистого простору перед фотосесією.

Крім того, огляньте простір, коли прибудете. Дайте своєму замовнику рекомендації щодо поверхонь, які ви хочете, щоб вони очистили.

Клієнти зробили значні інвестиції у ваші послуги. Вони прагнуть, щоб ви були експертом і провели їх через процес фотозйомки.


7. Деталі створюють настрій


Окрім ширококутних знімків, необхідно зробити фотографії деталей інтер’єру. Такі фотографії несуть велике емоційне навантаження і додають настрою усій фотосесії. Щоб отримати такі знімки, простір має бути декорований дизайнером або стилістом. Маленькі історії розповідають великі історії простору.

8. Використовуйте штатив


Ви можете знімати без порядку і тільки з рук, але для багатьох просторів вам може знадобитися триваліша експозиція. Високий рівень ISO створює занадто багато шуму, тому штатив є найкращим варіантом. Це уповільнює вас, але також змушує більше концентруватися на зйомці. Ви можете використати час, щоб перевірити деталі на відсутність кабелів або безладу, і створити композицію, перш ніж натиснути кнопку спуску затвора.


9. Знімайте одно- або двоточкову перспективи


Для більшості знімків в інтер’єрній фотографії використовують двоточкову перспективу. Коли на знімку присутні дві стіни, що сходяться в одній точці. Для великих просторів можна будувати перспективу за допомогою трьох стін та варто бути обережним, щоб не отримати ефект “вагону” або занадто витягнутого простору. Одноточкова перспектива будується паралельним розташуванням стіни до фотокамери. Такі фронтальні знімки допомагають акцентуватися на зонах і виділяти особливі прийоми у дизайні.


10. Підкресліть природне світло та простір


Навряд чи вам вдасться вмістити все в кімнаті на одній фотографії. Складіть кадри, які підкреслюють найкращі риси. Наприклад, те, як природне світло заповнює приміщення, наскільки воно просторе або має унікальні дизайнерські елементи. Це викликатиме цікавість у глядачів. Використовуйте горизонтальну орієнтацію кадру, а не вертикальну. Для кадрів деталей допускаються горизонтальні та вертикальні кадри, які найкраще передають сюжет.


Сподіваюся, ви знайдете ці поради корисними для початку роботи з інтер’єрною фотографією.


Бажаєте купити метафоричні карти "Гра Тіней"? Це унікальний інструмент для постійного діалогу з власним внутрішнім порадником. У "Грі Тіней" приховані символи, які можуть бути використані як підказки до дій чи рішень, для спілкування з підсвідомим, для розвитку абстрактно-образного мислення тощо.

859 переглядів0 коментарів
bottom of page