top of page
Пошук

Як вибрати об’єктив для фотоапарата?

Оновлено: 13 груд. 2021 р.

Поради щодо купівлі об'єктива для фотографування інтер’єрів - ключові міркування

Як вибрати об’єктив для фотоапарата


Коли ви купуєте новий об’єктив для фотографування нерухомості та інтер’єрів, вам потрібно взяти до уваги два основні міркування — діапазон фокусних відстаней об’єктива та максимальна діафрагма.


1. Діафрагма


Діафрагма означає кількість світла, що потрапляє через лінзу на матрицю камери. Чим нижче значення f/число, тим ширше відкривається діафрагма. Наприклад, f/1.4 ширша, ніж f/2.8. Для фотографування нерухомості рідко коли вам потрібно буде використовувати діафрагму, яка є нижчою, ніж f/2,8, хіба ви постійно маєте знімати багато знімків за слабкого освітлення або у сутінках. Як правило, чим ширша максимальна діафрагма, тим дорожчий об'єктив. На щастя, для фотографії нерухомості це означає, що вам не доведеться витрачати тисячі на дорогий об'єктив із широкою апертурою. Зазвичай підійде близько f/5.6 і вище.


2. Фокусні відстані


Діапазон фокусних відстаней об’єктива визначає, наскільки широкий кут охоплення. Чим менше число в мм, тим ширший кут зору (охоплення об’єктивом). Хоча спокусливо використовувати надширокий об’єктив або об’єктив "риб’яче око" для фотографування нерухомості, насправді це може створити небажане спотворення зображення. Коли мова заходить про презентацію будинку або квартири у всій красі, вам доведеться обрати, що ви вирішите виділити у кадрі. Більшість професіоналів, як правило, використовують лінзи в діапазоні 20-25 мм. Використання фокусних відстаней менше 20 мм дає великі спотворення перспективи у кадрі.


Об’єктив Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM


У своїй практиці я використовую об’єктив Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM. Чому це чудово:

  1. Неймовірна якість збірки та зображення.

  2. Постійна діафрагма f / 4 при ширококутному масштабуванні.

  3. Легкий і міцний дизайн.

Лінійка об’єктивів Canon L забезпечує високу якість зображення. Ширококутний 16-35 мм f/4 - це, мабуть, найчіткіший ширококутний об’єктив Canon і є чудовим вибором для фотографування інтер’єрів та архітектури. Зображення мають високу різкість, особливо в центрі кадру. Ультразвуковий двигун (USM), а система стабілізація зображення забезпечує швидкий, точний та стабільний автофокус. Об’єктив має меншу вагу у порівнянні з аналогами інших виробників. Якщо ви є прихильником торгової марки Canon, тоді цей об’єктив саме для вас.


Заключні думки


Що стосується фотознімків, то об’єктив, який ви використовуєте, є набагато важливішим ніж камера, якою ви знімаєте. У такому випадку доцільно подбати про ретельність, врахувати фактори вибору об’єктиву, викладених вище, та придбати об’єктив, який пропонує найкращі показники у своїй ціновій категорії.


На ринку об’єктивів є безліч чудових варіантів для фотозйомки нерухомості. Але якщо ви зосередитесь на ринку ширококутного масштабування, то обирайте лінзи з високою чіткістю, зменшеними абераціями та хорошою світлопроникністю — це стане першим кроком до найкращої фотографії інтер’єру, яку ви зробите!


Потрібен фотограф Київ для інтер'єрної фотозйомки? Будь то квартира для оренди, офіс, магазин чи ресторан? Подивіться моє портфоліо на сайті у відповідному розділі. Буду радий надати якісні послуги.

bottom of page